4 aug: Balmoral, rit naar Edinburgh
Stilaan komt het einde van de reis in zicht. Vandaag verlaten we de highlands en zetten we koers naar Edinburgh. Het zal een autorit worden van 300km. Dat doen we weer met enkele interessante tussenstops.
Voor de eerste stop plannen we een blitsbezoek aan King Charles in Balmoral. De King zelf is er niet natuurlijk, want dan is het domein niet toegankelijk. Ik had op voorhand al tickets gekocht. Dus heel vlot geraken we binnen op het domein. We krijgen een plannetje met een wandeling en een audio-gids. De wandeling begint in de Kitchen garden met allerlei groenten die hier biologisch geteelt worden. Daarna volgt een mooie bloementuin, allemaal keurig netjes onderhouden natuurlijk. Charles heeft duidelijk nog plannen om de tuin een stuk opnieuw aan te leggen. Op sommige plaatsen zijn stukken nieuw aangeplant of nog in opbouw.
Na de wandeling in de tuin stappen we door de balzaal, een mooie zaal prachtig gedecoreerd met zeker 10 rendier-koppen die ons nauwlettend in de gaten houden. In de zaal staat een tentoonstelling van schilderijen waarvan de meeste van de hand van HM King Charles himself. Hij heeft talent! Foto's trekken is hier ten strengste verboden.
Na dit korte bezoek zetten we onze rit verder naar Pitlochry. De rit op zich is zeer vermoeiend. We rijden 50 mijl (80km) langs een kronkelend baantje. Er is letterlijk geen meter rechte weg, scherpe bochtjes naar links, scherpe bochtjes naar rechts, heuveltje op, heuveltje af, en hellingen tot 20%. Pfioeuw... heel vermoeiend om te rijden. Maar het moet gezegd, wel een prachtige route. Dit deel van de highlands bestaat vooral uit hoge bergtoppen en zacht glooiende brede flanken die volledig begroeid zijn met heidestruiken. Deze heide staat momenteel allemaal in bloei, wat maakt dat we door een roze / purper berglandschap rijden. Wondermooi, en zeer speciaal.
Als chauffeur ben ik blij wanneer we in Pitlochry aankomen. We nemen een snelle ciabata lunch in het visitor centre van de Pitlochry Dam. Na het eten zoeken we de befaamde vis-ladder. Dit is een constructie in beton dat werd gemaakt om de zalmen stroomopwaarts langs de dam te laten passeren om verder op in de rivier te paren. We zien enkele grote zalmen in het water. Ze zwemmen via een buizensysteem onderwater stroomopwaarts. Dus je ziet er eigenlijk helemaal niks van. We hadden hier wat meer spektakel verwacht, maar alleszins goed voor die beestjes dat de bouwers van de dam hun biotoop niet om zeep hebben geholpen.
Volgende stop gaat naar Falkirk. Daar staat een roterende scheepslift, het "Falkirk Wheel". Het is de enige roterende scheepslift ter wereld. Als we toekomen is hij net aan het draaien. Het ziet er een supereenvoudig principe uit. Twee bakjes waar een schip in varen roteren aan de hand van een gigantische as en tandwielen over een halve cirkel in minder dan vijf minuten. Een indrukwekkend staaltje engineering.
Onze laatste stop vooraleer we Edinburgh binnenrijden is aan een uitkijkpunt bij de Forth bruggen. Dit zijn drie gigantische bruggen die het zeer brede estuarium van de Forth overbruggen. Zeker de oudste, rode treinbrug vinden we echt heel mooi en indrukwekkend.
Na deze korte stop helpt onze gps ons probleemloos de weg te vinden naar ons appartement midden in het centrum van Edinburgh. We laden snel de hoogstnoodzakelijke bagage uit, vooraleer ik de auto voor twee nachten ga stallen in een grote QPark. Die heeft, na de zware rit van vandaag, wel eventjes rust verdiend.
Hopelijk vinden wij vanavond ook de nodige rust, want ons appartement ligt aan een bijzonder drukke straat. Maar ja... wel gemakkelijk om morgen ons stadsbezoek aan Edinburgh te beginnen.
Edinburgh is voor ons wel een heel groot contrast met de voorbije 2,5 weken waar we zowaar vertoefden in niemandsland. Buiten enkele toeristen was er haast geen levende ziel te bespeuren. Hier kom je dan ineens in een drukke stad met veel verkeer, veel toeristen en op het moment van schrijven veel jongeren die 's avonds laat een stapje in de wereld willen zetten. Het contrast kan haast niet groter.
Het valt ons ook op dat er overal security agenten staan. In elk winkeltje, in elk café, in elk restaurant en op iedere hoek van de straat. We vermoeden dat dit te maken heeft met alle onrust en opstanden die er momenteel heersen in Engeland.